Einar Eiþórsson
Ny og hyperaktuell bok om maktovergrep og forsøk på usynliggjøringen av den siste rest av den sjøsamiske kulturen.
Sjøsamene er blitt kalt Nord-Norges glemte folk. De har gjennom hele det 20. århundret kjempet for å bevare ressursgrunnlaget i fjordene i nord. Denne boken handler om denne kampen, med vekt på perioden fra 1950 til i dag. Hvordan har usynliggjøringen av sjøsamene preget denne kampen? Hvilken rolle har Norges Fiskarlag spilt i kampen om fjordressursene? Har de ulike utredningene om sjøsamenes fiske og fiskerett påvirket norsk fiskeripolitikk? Forfatteren søker å finne svar på disse spørsmålene, og svarene byr på både overraskelser og dramatikk.
2008
Myke permer
Sider: 240
ČálliidLágádus
Boken formidler samfunnsforskning på en lettfattelig måte, den er aktuell for debatten om sjøsamenes situasjon og rettsstilling, og om bevaring av fjordressursene. Det er en debatt som er uunngåelig i kjølvannet av innstillingen fra Kystfiskeutvalget for Finnmark (NOU 2008:5 Retten til fiske i havet utenfor Finnmark).
Einar Eyþórsson, født 1956 på Island. Han har bodd i Norge siden 1976, er dr.polit. i samfunnsvitenskap fra Universitetet i Tromsø 1998. Han er i dag forsker ved NIKU – Norsk institutt for kulturminneforskning i Tromsø. Han har tidligere arbeidet med forskning ved Høgskolen i Finnmark og Norut i Alta innen fiskeriforvaltning, samiske samfunnsforhold og rettigheter til naturressurser.